Realizovan zajednički projekat Realizovan zajednički projekat
Opština Stara Pazova u saradnji sa Opštinom Ruma učestvovala je I realizovala projekat „Integrisani pristup upravljanju javnom imovinom u opštinama Stara Pazova i Ruma“... Realizovan zajednički projekat

Opština Stara Pazova u saradnji sa Opštinom Ruma učestvovala je I realizovala projekat „Integrisani pristup upravljanju javnom imovinom u opštinama Stara Pazova i Ruma“

Projekat je realizovan u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije(CFCU).S obzirom na teme i sadržinu Programa, veoma značajnu ulogu imali su i Sektor za imovinsko-pravne poslove i Sektor budžeta u Ministarstvu finansija i druge resorno nadležne nacionalne institucije, Ministarstvo za evropske integracije, kao i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Suštinski korisnici Programa jesu lokalne samouprave u Srbiji, odnosno lokalna administracija i šira lokalna zajednica, civilno društvo i privreda.

Konferenciju je otvorila Marina Savić, zamenica predsednika opštine Stara Pazova, koja je predstavila usvojene pristupe u upravljanju opštinskom javnom koji su razvijeni u toku projekta a čiji je cilj unapređenje ekonomskog razvoja opštine. Zamenica predsednika je istakla koliko je javna imovina važan resurs za razvoj lokalne zajednice i opštinske budžete, ali i kreiranje povoljne investicione klime i stimulativnog poslovnog ambijenta za otvaranje novih radnih mestai unapređenje privrede. Projekat je u tom smislu omogućiobolju sistematizaciju podataka o imovini i unapređenje konkurentnosti opštinske imovine u odnosu na potencijalne investitore.

Na medijskoj prezentaciji govorio je i Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave Opštine Ruma. Gospodin Ljubišić istakao je dasurealizacijom ovog projekta obe opštine kompletirale evidencije nepokretnosti, a podaci o imovini u vlasništvu ili korišćenju od strane opština suobrađeni. Obe opštine su uskladile rad svojih službi koje se bave javnom imovinom, korišćenjem softvera koji predstavlja i bazu podataka vezanu za javnu imovinu i na taj način stvorile održivi sistem upravljanja imovinom i unapredile svoj rad u ovoj oblasti.

Ispred Stalne konferencije gradova i opština učesnicima se obratila Milena Radomirović, menadžerka programa Exchange 5 koja je predstavila program i njegov značaj za sistem upravljanja javnom imovinom u Republici Srbiji.

Završnoj konferenciji projekta, prethodila je prezentacija Studija portfolija javne imovine koja je održana putem interneta u direktnom prenosu za privrednike iz obe opštine.

Novi pristupi integrisanog upravljanja opštinskom imovimom, doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za dalji ekonomski razvoj opština Stara Pazova i Ruma, što i jeste bio cilj ovog projekta.

Period realizacije projekta bio je 21 mesec.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Privreda i infrastruktura Pazove“ koji je sufinansiran iz sredstava Opštine Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar