Projekat “Parainspired!” Projekat “Parainspired!”
Opština Inđija bila je nedavno domaćin egzibicionog meča u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom kao završni korak u realizaciji projekta „Socijala integracija kroz... Projekat “Parainspired!”

Opština Inđija bila je nedavno domaćin egzibicionog meča u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom kao završni korak u realizaciji projekta „Socijala integracija kroz parasport – Parainspired!“. Pomenuti projekat realizovan je sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina proteklih šest godina. Vrednost ovog projekta je 263.000 evra,  učešće Evropske unije je 224.000 evra. Partneri u ovom projektu bili su Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine, opština Inđija i Fond evropski poslovi, a nosilac projekta  Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu koji nije želeo da odustane od završnice – dva egzibicionih susreta: stonoteniskog u Inđiji i meča sedeće odbojke u Sarajevu.

Kako je taa istakao Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu samo donacija u opremi, kroz koju se pomaže razvoju sporta invalida, u vrednosti je 74.000 evra.

-Dobili smo kombi koji je prilagođen baš za osobe sa invaliditetom, deset invalidskih kolica, pet stolova za stoni tenis sa kompletnom opremom i različiti rekviziti koji su podeljeni na teritoriji celog Srema. To nisu jedini benefiti ovog projekta: rađeno je istraživanje – koje su potrebe osoba sa invaliditetom u Sremu i Bosni i Hercegovini, rađene su edukacije sportskih stručnjaka za rad sa osobama sa invaliditetom, izdate su stručne publikacije vezane za ovaj projekat, tako da moram da kažem – prezadovoljan sam sa svim onim što smo svi mi partneri na projektu zajednički uradili i videli smo koliko imamo prostora da ovu oblast uređujemo- rekao je Batez.

Stonoteniske rekete u Inđiji su ukrstili parasportisti iz Banja Luke i Novog Sada. Gost iz Bosne i Hercegovine 19-godišnji Haris Sibinović, reprezentativac,  kaže da je veoma zahvalan na ovom pozivu i da se posebno raduje susretu sa Borislavom Perić Ranković i Mitrom Palikućom, reprezentativcima Srbije, okićenim olimpijskim odličjima u para stonom tenisu.

-Ovaj projekat je jedna jako dobra promocija osoba sa invaliditetom kroz sport i njihove socijalizacije u društvi-  istakao je Sibinović.

Do nedavno pomoćnik predsednika opštine Marko Gašić ističe da je opština Inđija kao partner u ovom projektu posebno zadovoljna što je doprinela afirmaciji sportskog angažovanja osoba sa invaliditetom, uspostavljanju saradnje sa prtnerima iz Bosne i Hercegovine.

-Sportska oprema i rekviziti koje je opština dobila u ovoj saradnji značajno su unapredila sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom, a iz opštinskih budžetskih sredstava će se i narednom periodu podsticati para sport- istakao je Gašić.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar