OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Zmajeva škola ove godine bila učesnik u međunarodnom projektu OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Zmajeva škola ove godine bila učesnik u međunarodnom projektu
Tokom drugog polugodišta prethodne školske godine učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice su realizovali međunarodni eTwinning projekat “Are we mobile phone... OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Zmajeva škola ove godine bila učesnik u međunarodnom projektu

Tokom drugog polugodišta prethodne školske godine učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice su realizovali međunarodni eTwinning projekat “Are we mobile phone addicts?” čiji je autor i koordinator bila nastavnica fizike Branislava Blajvaz.

U projektu je učestvovalo 47 učenika sedmog i osmog razreda Zmajeve škole, učenici iz Bačke Palanke, Rume, Beograda, Kovačice ali i učenici iz Turske, Ukrajine I Rumunije.

Kako navode u Zmajevoj školi, mobilni telefon je sastavni deo svakodnevnice učenika, a da oni pri tome ne znaju nešto više o ovom gedžetu. Zato je on bio idealna osnova za širenje istraživanja u više pravaca. Učenici su se kroz projekat upoznali sa nastankom elektromagnetnog zračenja, elektromagnetnim spektrom, načinom funkcionisanja i delovima mobilnog telefona, istraživali su delovanje elektromagnetnog zračenja za živi organizam, merili snagu signala emitovanog od strane digitalnih uređaja pomoću aplikacije ElectroSmart i na taj način se upoznali sa svojom ekspozicijom u blizini emitera radio talasa.

U okviru projekta, jedan školski dan Zmajevci su se odrekli mobilnog telefona, u čemu su bili podržani od strane direktora škole Zorana Đurića i jednog dela nastavnika. Pre i posle dana provedenog bez mobilnog telefona učenici su popunili online ankete, na osnovu kojih su osvestili svoju zavisnost od istog. Ovo je bio dobar povod za istraživanje nomofobije i telenofobije, dve nove zavisnosti od kojih zvanično boluje više od 76 odsto mladih ispod 24 godine.

Tokom realizacije projekta učenici su stekli i niz neformalnih znanja istražujući statističke podatke o broju korisnika mobilne telefonije širom sveta i FunFacts o mobilnim telefonima, kao korišćenju IKT aplikacija kao što su Padlet i ThingLink.

Nakon vremena provedenog u istraživanju, učenici su se okupili i razmenili informacije i iskustva do kojih su došli organizujući mini debatu-diskusiju na temu “Are we mobile addicts?” Na kraju diskusije su svi jednoglasno zaključili da je mobilni telefon postao čovekov najbolji prijatelj i da je naša zavisnost od ovog gedžeta sve veća.


Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar