OBRAZOVANJE ZA 21.VEK – Od 2020. godine roboti i dronovi u školama OBRAZOVANJE ZA 21.VEK – Od 2020. godine roboti i dronovi u školama
U 2020. godini, kao pomoć nastavnicima informatike u učionice ulaze mali roboti. Ministar prosvete, Mladen Šarčević najavio je da će naredne godine sve škole... OBRAZOVANJE ZA 21.VEK – Od 2020. godine roboti i dronovi u školama

U 2020. godini, kao pomoć nastavnicima informatike u učionice ulaze mali roboti. Ministar prosvete, Mladen Šarčević najavio je da će naredne godine sve škole u Srbiji biti opremljene robotima i određenim brojem dronova, koji će učenicima koristiti za programiranje, sticanje znanja i učenje kroz igru.

Kako smo već bili u prilici da se uverimo, proces digitalizacije je neizbežan, zato je neophodno decu uputiti u moderne digitalne tokove i osposobiti ih da uspešno koriste tekovine modernog doba koje će im olakšati obrazovanje a kasnije i poslovanje u različitim poslovnim sferama.

Najavljene robote već poseduje jedna četvrtina škola u Srbiji, ali to nije dovoljno. Zato resorno ministarstvo u saradnji sa Britanskim savetom nastoji da učenicima svih škola u Srbiji obezbedi po 5 robota ovog tipa. Britanski savet je tim povodom donirao četiri miliona funti, a sredstva će biti raspoređena u šest školskih uprava Srbije. Tokom iduće godine očekuje se i još jedna raspodela sredstava koja će omogućava da 70% škola u Srbiji bude opremljeno M-bot robotima.

Ove robote učenici će moći da programiraju da se kreću po pravoj liniji ili sličnoj putanji. To je zabavan način da se deca upute u programiranje i da shvate da to nije nešto apstraktno i nedostižno.

Što se tiče dronova, u drugim evropskim zemljama oni se već neko vreme koriste u nastavi. Cilj našeg Ministarstva prosvete je da se dronovi uključe u nastavu informatike širom zemlje. Kako iz ministarstva najavljuju, postoje već planovi kako da se oprema finansira, a spremni su da i za ovu novinu traže donatore kao i u slučaju robotića.

Ministarstvo prosvete prepoznaje potrebu da se u modernizaciji nastave sustignu tokovi drugih evropskih zemalja, pa zato najavljuju ulaganje kako napora tako i sredstava da iz srpskih klupa izađu najbolji mladi stručnjaci koji će dominirati u svetu moderne tehnologije.


Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar