Obeležene dve decenije od NATO agresije Obeležene dve decenije od NATO agresije
U Sremskoj Mitrovici, tačno u podne na spomen obeležje u Masarikovoj ulici položeni su venci i odata je počast stradalima u NATO bombardovanju SR... Obeležene dve decenije od NATO agresije

U Sremskoj Mitrovici, tačno u podne na spomen obeležje u Masarikovoj ulici položeni su venci i odata je počast stradalima u NATO bombardovanju SR Jugoslavije. 

Danas se obeževa 20. godišnjica od početka NATO agresije. Vazdušni napadi počelu su 24.marta 1999. godine i trajili su, bez prekida, 78 dana.

Gradonačelnik Vladimir Sanader i predsednik Skupštine grada Tomislav Janković položili su venac na spomen obeležje u Masarikovoj ulici. Vence su položili i predstavnici SUBNOR-a Grada Sremska Mitrovica, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja ratnih vojnih invalida, Srpski vojni vetarani, porodica Jakovljević, kao i delegacija Gradskog odbora SPS-a i Vojske Srbije.

Tokom 78 dana trajanja bombardovanja uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji. Ukupna šteta procenjuje se na više desetina milijardi dolara.

Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više. Bombardovanje je završeno 10. juna.

Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa. Te prve trupe, koje je činilo 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, ušle su na KiM 12. juna.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar