Nikinci: Spomen ploča na poklon Nikinci: Spomen ploča na poklon
U Nikincima je svečano otkrivena spomen table na objektu mađarskog kulturno umetničkog društva “Petefi Šandor”, poklon mađarske umetnice Andree Husar. Ova umetnica je prilikom... Nikinci: Spomen ploča na poklon
Andrea Husar, vajarka iz Mađarske

Andrea Husar, vajarka iz Mađarske

U Nikincima je svečano otkrivena spomen table na objektu mađarskog kulturno umetničkog društva “Petefi Šandor”, poklon mađarske umetnice Andree Husar. Ova umetnica je prilikom obilaska prostora nekadašnje Ausrtugarske obilazila i Nikince i poželela da ovom objektu da doprinosu u njegovoj prepoznatljivosti.

Nikinci su rumsko selo poznato po brojnom mađarskom stanovništvu, i kao takvo se našlo na ruti koju je obilazila Andrea Husar, diplomirana vajarka iz mađarskog grada Višegrad. Kaže da je prepoznala objekat KUD-a i reformatorsku crkvu kao mađarski stil, ali bez table koja obeležava o čemu se zapravo radi.

 

–  Zbog ljubaznih meštana i lepote zgrade odlučila sam da vam poklonim spomen tablu, kako bi svi meštani i posetioci znali oc kom objektu je reč, ali i da vam se zahvalim na lepim danima provedenim u NIkincima – kaže Andrea.

Ana Gudeljević, predsednika KUD “Petefi Šandor” kaže da objekat služi i za aktivnosti kud-a ali i za verske aktivnosti mađarskog stanovništva u ovom selu.

Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma napominje  da lokalna samouprava podržava sve aktivnosti nacionalnih manjina i da će u skladu sa programskim finansiranjem i sama doprineti revitalizaciji objekta u Nikincima starog preko 100 godina.Otkrivanje spomen ploče

Inače,spomen tabla na domu KUD “Petefi Šandor” delo je same donatorke Andree Husar.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar