MIGRANTSKA KRIZA – Za kontrolisanu situaciju na Zapadnom Balkanu MIGRANTSKA KRIZA – Za kontrolisanu situaciju na Zapadnom Balkanu
Evropska unija, Visoki komesarijat za izbeglice Ujedninjenih nacija i Međunarodna organizacija za migracije su prepoznali probleme sa kojima se migranti suočavaju, usled pandemije korona... MIGRANTSKA KRIZA – Za kontrolisanu situaciju na Zapadnom Balkanu

Evropska unija, Visoki komesarijat za izbeglice Ujedninjenih nacija i Međunarodna organizacija za migracije su prepoznali probleme sa kojima se migranti suočavaju, usled pandemije korona virusa, pa su pokrenuli projekat pod nazivom “Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbeglice na Zapadnom Balkanu”. Reč je o veoma ozbiljnom projektu koji podrazumeva saradnju zemlja članica i partnera, kako bi se zaštitili prava i položaj migranata i tražilaca azila uz ublažavanje rizika od prenošenja COVID-19. Projekat je vredan 8 miliona evra. Finansira ga EU, a obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju. Sredstva bi trebalo da se usmere ka rešavanju problema nedostatka zaštitne opreme za graničnu policiju i druge službenike koji su u kontaktu sa migrantima, ali i pružanju potrebnih usluga migrantima u vreme trajanja pandemije.

Projektom “Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbeglice na Zapadnom Balkanu”, predviđena je obuka, usavršavanje i osposobljavanje osoblja koje radi sa migrantima kako da postupa u izmenjenim okolnostima. S obzirom na to da su pojačani pritisci na kapacitete prihvatnih objekata, predviđeno je i prilagođavanje prihvatnih centara, infrastrukturni radovi, kako bi se obezbedili bolji i bezbedniji uslovi za boravak. Veoma bitan deo projekta se odnosi na informisanost migranata o aktuelnoj situaciji, merama prevencije širenja virusa COVID-19 i načinu ponašanja u situacijama kada se posumnja na postojanje infekcije. Kako bi se edukacija sprovodila sa maksimalnim učinkom, nužno je da se migranti, izbeglice i tražioci azila informišu na njima razumljivom jeziku.

Kako se u samom projektu navodi, zbog postojeće situacije, neophodno je da projekat bude fleksibilan, odnosno da ima mogućnosti prilagođavanja konkretnom stanju na terenu, zbog čega je predviđeno stalno praćenje dešavanja i korigovanje projekta naspram aktuelne situacije.

Što se tiče Republike Srbije, analizom su utvrđeni prioriteti na kojima će se u okviru projekta raditi. Neophodno je nabaviti opremu za ličnu zaštitu i dezinfekcijuza lica koja su zaposlena u organima uprave migracijama. Isto tako, projekat podrazumeva nabavku medicinske opreme za zdravstvene radnike zaposlene u prihvatnim centrima. Veliki problem koji je nastao zbog korona virusa, jeste otežano ili potpuno onemogućeno školovanje dece migranata, pa je predviđena podrška sistemu obrazovanja. Pored podrške u edukaciji, spomenutim projektom treba da se unapredi komunikacija i informisanost lica smeštenih u centreza azil i to uspostavljanjem internet platformai i nabavkom informativnih ekrana.

Projektom u Srbiji predviđeno je pružanje psiho-socijalne podrške izbeglicama, migrantima i tražiocima azila, posebno ako je reč o osetljivoj grupi. Njima će biti obezbeđeno i pružanje direktne pomoći kroz Fond za direktnu pomoć, kada to situacija zahteva.

Situacija sa virusom COVID-19 je još uvek ozbiljna i još uvek nepredvidiva . Na osnovu poznatog treba prepoznati probleme i utvrditi prioritete pri njihovom rešavanju. Jedan od prioriteta su migranti i njihov nezavidan položaj tokom pandemije. Pri rešavanju problema, neophodna je saradnja kako bi svi zaštitili svoje zdravlje i pomogli drugima da brinu o svojoj bezbednosti.

PROJEKAT “MIGRANTSKA KRIZA – PRUŽIMO RUKU, NE OTPOR!” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar