MIGRANTSKA KRIZA – Šta kažu brojke? MIGRANTSKA KRIZA – Šta kažu brojke?
Promenom geopolitičke slike sveta od 2015. godine, menjao se i broj migranata koji je dospevao do balkanskih zemalja, odnosno do Srbije. Pored broja, menjale... MIGRANTSKA KRIZA – Šta kažu brojke?

Promenom geopolitičke slike sveta od 2015. godine, menjao se i broj migranata koji je dospevao do balkanskih zemalja, odnosno do Srbije. Pored broja, menjale su se i okolnosti pod kojima su pristizali, kao i razlozi zbog kojih su se, duže ili kraće od uobičajenog, ovde zadržavali. Zajedno sa prilikama menjali su se i međunarodni stavovi, kao i pravni okviri koji su se odnosili na pojedinačna pitanja migracija, izbeglištva i azila. Sasvim prirodno, kroz vreme su se menjali i stavovi domaćina o pridošlicama. Srpski narod je pritom stekao i zadržao međunarodni ugled zahvaljujući solidarnosti i humanosti koju je iskazao u toku najvećeg priliva migranata u Evropu.

Dok su se na graničnim prelazima sa drugim tranzitnim zemljama dizale bodljikave žice i migranti vraćali, Republika Srbija je bila zagovornik humanog pristupa i koordinacije migracijama. Dakle , već 2015. godine opšti državni stav i stav njenog naroda je jasno definisan i imao je odjeka u svetu. Ipak, u poslednje vreme, posebno u vreme pandemije, nailazimo na antimigrantske stavove. Da li onda govorimo o istom narodu o kojem je Evropa pohvalno govorila i koliko se siuacija zaista promenila?

Prema istraživanju Fondacije za otvoreno društvo “Srbija”, 18% građana Srbije smatra da granice države treba da budu zatvorene za migrante, dok više od polovine građana smatra da granice treba da budu otvorene, s tim da treba ograničiti vremenski period zadražavanja migranata u okviru granica. Od ukupnog broja ispitanog stanovništva, u okviru istog istraživanja, 12% se izjasnilo da migrantima treba omogućiti i da ostanu u našoj zemlji i obezbediti im ravnopravan položaj sa ostalim građanima Srbije. Pritom, istraživanje je zabeležilo i to da su žene liberalnijih shvatanja u odnosu na muškarce. Ovu pojavu autori istraživanja dovode u vezu sa emocijonalnim odnosom prema migrantima i sposobnosti saosećanja sa njihovim položajem.

Istraživanje “Stavovi prema migrantima i izbeglicama u Srbiji” beleži da se polovina građana Srbije slaže sa time da im migrant bude prijatelj ali tek jedna četvrtina ispitanika pristaje na to da se migrant trajno naseli u njihovo okruženje. Iz toga proizilazi da su Srbi otvoreni za prijateljske i poslovne saradnje, dok za formiranje rodbinskih odnosa i trajno naseljenje nisu spremni.

Stavovi prema migrantima su u velikojmeri određeni ekonomskim položajem ispitanika ali i stepenom informisanosti o ekonomskim pravima i mogućnostima migranata. Ukupno 52% stanovnika naše zemlje ne vidi migrante kao pretnju nacionalnom identitetu, ali čak 58% smatra da migranti povećavaju poresko opterećenje građanima Srbije. Iako se u javnosti govori o naseljavanju Srbije migrantima, ukupno 55% građana izjavljuje da ne zna koliko je ljudi dobilo azil u Srbiji. Zanimljivost koja je vezana za istraživanje je ta da ogromna većina srpskog stanovništva nikada nije bila u direktnom kontaktu sa migrantima, i da su njihova saznanja posredna.

Ako uzmemo u obzir rezultate istraživanja, možemo zaključiti da smo i danas zemlja koja spremno drži granice otvorenim i da građani Srbije podržavaju da Srbija ostane tranzitna zemlja. Iako čak 40% stanovnika veruje u neki oblik teorije zavere, zapravo više od 80% stanovnika nije imalo kontakt sa migrantima. Iako većina ni ne zna koliko je zapravo migranata u Srbiji i kakav je njihov status, strahuju da oni opterećuju srpsku ekonomiju. Dakle, ponovo se vraćamo na početak – srpski narod je u osnovi prijateljski nastrojen, ali treba još mnogo raditi na edukaciji i informisanosti.

PROJEKAT “MIGRANTSKA KRIZA – PRUŽIMO RUKU, NE OTPOR!” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar