Mapa pristupačnosti za osobe sa invaliditetom Mapa pristupačnosti za osobe sa invaliditetom
Opština Stara Pazova se priključila inicijativi koju je pokrenula institucija Zaštitnika građana, koja za cilj ima unapređenje prava ranjivih grupa građana među kojima su... Mapa pristupačnosti za osobe sa invaliditetom

Opština Stara Pazova se priključila inicijativi koju je pokrenula institucija Zaštitnika građana, koja za cilj ima unapređenje prava ranjivih grupa građana među kojima su i osobe za invaliditetom.

Ostvarivanje i zaštita njihovih prava je u nadležnosti organa javne vlasti čija postupanja i rad Zaštitnik građana nadzire, ali i unapređuje ukazujući na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Jedan od osnovnih preduslova za ostvarivanje garantovanih prava građana sa invaliditetom jeste i pristupačno okruženje. Pristupačnost podrazumeva sve ono što svakom pojedincu omogućava da samostalno živi i učestvuje u svim aspektima života, na jednakoj osnovi.

S tim u vezi, kako bi unapredila prava osoba sa invaliditetom u ovoj oblasti, a radi bržeg i lakšeg informisanja, lokalna samouprava je na svojoj internet prezentaciji postavila link za interaktivnu Mapu pristupačnosti svih objekata javne namene u Staroj Pazovi koji osobama sa invaliditetom omogućuju nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad.

Podaci koji se nalaze u Mapi prikupljeni su uz pomoć građana, organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave, državnih organa i drugih organa javne vlasti, a u Staroj Pazovi osobe sa invaliditetom mogu samostalno da obavljaju poslove jer je većina objekata javne namene obezbeđena rampama: Zgrada Opštine, upravna zgrada JKP „Vodovod i kanalizacija“, PU „Poletarac“, ŠOSO „Anton Skala“, OŠ „Simeon Aranicki“, zgrada Doma zdravlja „Dr J.J.Zmaj“, Centar za socijalni rad, objekti Osnovnog suda, hramovi Sv. Proroka Ilije i Pokrova Presvete Bogorodice, Slovačka crkva, pošte, zgrada Policijske stanice, Železničke stanice i Pozorišna sala.

Detaljniju mapu pristupačnosti objekata u Staroj Pazovi sa standardima pristupačnosti za građane sa invaliditetom možete pogledati na sajtu Opštine Stara Pazova www.starapazova.rs


Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar