МАЈСКО ДРВО МАЈСКО ДРВО
Постоји један обичај, рушење мајског дрвета, који од прве половине 19. века чувају само Русини у Бикић Долу. Поред Кирбаја (сеоске славе), највећа прослава... МАЈСКО ДРВО

Постоји један обичај, рушење мајског дрвета, који од прве половине 19. века чувају само Русини у Бикић Долу.

Поред Кирбаја (сеоске славе), највећа прослава је управо овај обичај.

Бикићански Русини су по овом јединствени. 30. априла у смирај дана,  сади се мајско дрво које осване за први мај, зато се и зове мајско дрво.

Руши се на Духове. Овај обичај означава радост и весеље. Дрво се окити вином и ракијом. Украшава се  шареним тракама и пешкирима да би изгледало  што шареније како би година била родна, шарена и весела. Овај обичај је истовремено прилика да се вилама искаже част и поштовање, да се оне одобровоље и добије њихова заштита.

Мајско дрво се некад садило и рушило пред кућом девојке за удају, а данас испред дома културе уз обиље тамбурашке војвођанске и русинске песме, музике и игре.

У прохујалим временима, која је девојка приспела за удају и има момка, тајно, увече, да се не зна, полако под окриљем ноћи, садили су момци дрво пред девојачком кућом.

Кад дође време за рушење, девојка је припремала колаче и пиће, износила испред куће и служила у моменту кад крене рушење дрвета.

Девојкин момак, први је узимао секиру и кретао са обарањем и сечом, и на тај начин се видело, који је ђувегија момак и љубав те девојке.

Од овог бајковитог обичаја настала је и јединствена традиционална манифестација уз веселу песму и игру „Рушење мајког дрвета“ управо у Бикић Долу, која чува овај обичај, и уједно најављује и долазак лета.

Овај старински обред, Русини су донели пре више од два века, мигрирајући у војвођанске крајеве и наставили су да га кроз истоимену манифестацију негују и данас, чувајући своју богату традицију коју су донели из свог карпатског краја.

Владимир Балашћак 

*реализацију пројекта „Руснаци зоз Войводини“ помогло Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar