Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini: Udruženje „Srpsko – Ukrajinsko prijateljstvo“  Inđija Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini: Udruženje „Srpsko – Ukrajinsko prijateljstvo“  Inđija
16. oktobra 2009. osnovano je Udruženje „Srpsko- Ukrajinsko prijateljstvo“ Inđija.  Na osnovu predloga o saradnji dva društva, KUD „Kalina“ i Zavičajnog društva „Đorđe Vojnović“... Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini: Udruženje „Srpsko – Ukrajinsko prijateljstvo“  Inđija

16. oktobra 2009. osnovano je Udruženje „Srpsko- Ukrajinsko prijateljstvo“ Inđija.  Na osnovu predloga o saradnji dva društva, KUD „Kalina“ i Zavičajnog društva „Đorđe Vojnović“ koji su predstavljali Petar Zakamarok i Dimitrije Čortan, doneta je odluka da se osnuje udruženje „Srpskog –Ukrajinskog prijateljstva“.

16. oktobra 2009. godine kada je sazvana osnivačka Skupština izabrani su organi Udruženja i pristupilo se njegovom osnivanju. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 17 članova, koji su izabrali za predsednika novoosnovanog udruženja Petra Zakamaroka, potpredsenik je Dimitrije Čortan, a sekretar Slavica Stefanović.

Ciljevi, zadaci, svrha i područje delovanja rada Udruženja „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstva“ su usvojeni na osnivačkoj skupštini koja je održana 16. oktobra 2009.

Udruženje „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstvo“  organizuje kulturne umetničke večeri, svečanosti posvećene znamenitim ličnostima oba naroda. Udruženje „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstvo“ organizovalo je večeri Tarasa Ševčenka, Lesje Ukrajinke, zajednički kulturno foklorni nastup sa KUD „Soko“ Inđija i OKUD „Inđija“ iz Inđije. Takođe saradjuje sa „Srpsko-ukrajinskim prijateljstvom“ iz Novoga Sada, sa Savezom Rusina Ukrajinaca, sa KUD-om „Petro Kužnjak“ iz Orahova. Udruženje „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstvo“ učestvuje i u štampanju knjige (monografije) Ukrajinskom kulturnom- umetničkom društvu „Kalina“ povodom jubileja 10. godina od osnivanja i rada.

Projekat ” Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini” sufinansiran je iz Budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar