Kultura u opštini Stara Pazova Kultura u opštini Stara Pazova
Opština Stara Pazova oduvek je na raskrsnici važnih puteva I u različitim istorijskim periodima primala je kulturne uticaje sa svih strana. To je doprinelo... Kultura u opštini Stara Pazova

Opština Stara Pazova oduvek je na raskrsnici važnih puteva I u različitim istorijskim periodima primala je kulturne uticaje sa svih strana. To je doprinelo da pomenuta sremska opština postane multikulturalna, sa bogatim nasleđem I različitim kulturama.

Opština Stara Pazova može se pohvaliti dobro organizovanom kulturnom scenom sa izvanrednim pojedincima koji su, svako u okviru svog umetničkog stvaralaštva, predstavili kulturu ove sredine širom sveta.  Brojni su folklorni ansambli koji godinama nižu nagrade sa turneja. Pozorišno stvaralaštvo je prisutno više od 100 godina na srpskom i na slovačkom jeziku. Amatersko pozorište je poseban dragulj, jer je jedno od njih već godinama zvanično najbolje u Srbiji.

Pored pozorišta I kulturno-umetničkih društava, u Staroj Pazovi funkcioniše nekoliko horova kojima diriguju profesionalci. Aktivno deluju dva udruženja likovnih umetnika, izložbe se pored Galerije Centra za kulturu i Leonardo održavaju i u za to prilagođenim prostorima u domovima kulture koji postoje skoro u svakom naselju u opštini. U okviru Opštine u toku godine deluju i tri likovne kolonije na različitim lokacijama (Kosmik Art u Vojki, Vodica u Golubincima i Leonardo u Banovcima). Klasičnu muziku možete čuti od strane naših umetnika koji su se školovali kod nas i u inostranstvu, a vrlo ozbiljno, na akademskom nivou, funkcioniše i veliki Gradski tamburaški orkestar. Muzički život na nivou pop i rok muzike u letnjem periodu zahvaljujući manifestaciji “Pazovačko kulturno leto” prevazilazi okvire lokalnog tako da Stara Pazova postaje mesto sa vrhunskim koncertnim programom u Srbiji gde gostuju najpoznatiji bendovi iz celog regiona. Brojne kulturne manifestacije čine kalendar kulturnih dešavanja vrlo bogatim.Pored Centra za kulturu Stara Pazova u opštini deluju i Kulturno- poslovni centar Nova Pazova i Kulturni centar “Leonardo” iz Banovaca. Narodna biblioteka “Dositej Obradović” ima 130-godišnju tradiciju i mrežu ogranaka po svim mestima naše opštine. Veliki broj udruženja građana i društava je okupljeno u Savezu amatera opštine Stara Pazova.

Projekat “Kultura kao mentalna hrana” sufinansiran je iz Budžeta Opštine Stara Pazova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar