Društvo paraplegičara i kvadriplegičara “Fruška gora-Srem” Društvo paraplegičara i kvadriplegičara “Fruška gora-Srem”
Udruženje paraplegičara “Fruška Gora” je osnovano 18.3.2004. godine i kao međuopštinsko udruženje, svoje aktivnosti sprovodimo na području opština Stara Pazova, Pećinci, Inđija i Sremska... Društvo paraplegičara i kvadriplegičara “Fruška gora-Srem”

Udruženje paraplegičara “Fruška Gora” je osnovano 18.3.2004. godine i kao međuopštinsko udruženje, svoje aktivnosti sprovodimo na području opština Stara Pazova, Pećinci, Inđija i Sremska Mitrovica. Misija udruženja je stvaranje uslova za aktivno učešce OSI u svim segmentima društvenog života.

Svojim radom i ugledom Udruženje parplegičara “Fruška Gora – Srem“ zaslužilo je dobru saradnju sa lokalnim institucijama, pre svega sa Opštinom bez čije podrške ne bismo mogli da organizujemo raznovrsne aktivnosti.
Glavni fokus našeg udruženja je rad sa članstvom i njihovo motivisanje putem druženja, organizovanja i učestvovanja na raznim aktivnostima među kojima dominiraju sportski na kojima su neki od naših članova postigli značajne rezultate. Pre svih ističe se Angelina Josić, kao šampionka države u streljaštvu vazdušnom puškom. Ekipno, naše Udruženje je godinama u vrhu tabele Lige u streljaštvu. Proteklih godina beležili smo i značajne rezultate u atleltici, šahu i bezmalo svim sportskim discilinama.
Naši članovi su se dokazali i u kulinarstvu, pobeđujemo u kuvanju gulaša na takmičenjima koja organizuju srodna udruženja.
U skladu sa mogućnostima organizujemo i rehabilitacione odmore. Nekoliko puta smo bili na Srebrnom jezeru i u Golupcu.
Udruženej je otvoreno za sve osobe sa invaliditetom i sve oragnizacije i ljude sa dobrim namerama.

Ciljevi Udruženja prevashodnu su:

  • podizanje svesti o položaju i pravima osoba sa invaliditetom,
  • aktivnosti usmerene ka promovisanju socijalnog modela pristupa invalidnosti u svim oblastima društvenog i ekonomskog života,
  • stvaranje pristupačnog životnog okruženja,
  • koordinisanje aktivnosti među članovima udruženja,
  • organizovanje aktivnosti za članove u vidu sportskih, društvenih, rekreacionih i zabavnih događaja,
  • saradnja sa drugim organizacijama.

Aktivnosti:

  • rad na jedinstvenoj bazi podataka OSI na pomenutim opštinama, sport i rekreacija,
  • rehabilitacija, tribine, okrugli stolovi, radionice, promocije, izložbe, kampanje, saradnja sa drugim organizacijama invalida, ostalim nevladinim organizacijama i relevantnim službama i institucijama.

Projekti i programske aktivnosti:

Realizovali smo projekat za otklanjanje arhitektonskih barijera na svim pešačkim prelazima i ustanovama od opšteg društvenog značaja. U planu je obezbeđivanje parking prostora za OSI. Kampanjom “Invalidnost i mediji” koja se završava 03.12.2006 godine imali smo za cilj da rušimo predrasude o OSI i da kroz zajedničke akcije, promovišemo stvaranje jednakih mogućnosti za sve.

Planovi za budućnost:

Udruženje u saradnji sa svim organizacijama osoba sa invaliditetom, nevladinim organizacijama i relevantnim institucijama, će promovisati socijalni pristupa invalidnosti u praksi. Poseban akcenat stavljamo na male seoske sredine gde je život OSI u potpunosti marginalizovan, koje su iz neopravdanih razloga zapostavljene od svih.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar