У народу позната као „Русинска“, јер су је саградили Русини гркокатолици у Сремској Митровици, црква Вазнесења Господњег је гркокатоличка црква и посећују је верници...

У народу позната као „Русинска“, јер су је саградили Русини гркокатолици у Сремској Митровици, црква Вазнесења Господњег је гркокатоличка црква и посећују је верници гркокатоличке вероисповести Русини,Украјинци и остали.

Доласком у Сремску Митровицу Русини нису имали своје свештенике. Парохију у Сремској Митровици основао је владика кир Илија Хранилович 1886.године, а за првог пароха именовао о.Максимилијана Рељића, тадашњег капелана у Руском Крстуру. Годину дана касније, 1887. купљена је кућа и земљиште за цркву и парохијски дом новцем од продаје куће у Великој Писаници.

Велике заслуге за подизање цркве имају владика Хранилович и отац Рељић.

Црква је подигнута током прве деценије XX века и посвећена је Вазнесењу Господа Исуса Христа. О цркви чија је изградња почела 24.августа 1905. године, бринуо је о.Владислав Храниловић, и кад је било више од 400 верника, прихваћен је план за цркву архитекте  господина Рајха. Црква је завршена у априлу 1906.године, а освештана 1.јуна на црквени празник Вазнесења Господњег.

Од парохијана за цркву су дали Петар Ванчик 400 круна, Јанко Ходоба, Јанко Страценски, Адам Хорбаљ, Јанко Михаљко и Илија Шућак по 100 круна.

Црква је изграђена у стилу неоромантизма. Тробродна градња са предворјем, главним и два бочна брода, са пространим солејом и крилосима, са светилиштем и уметнички израђеним балдахином и иконостасом.

Црква има три олтара: главни у светилишту и два бочна, посвећених Покрову и св.Антонију Пустињаку. Пет витража 1906.године су поклонили богати становници Митровице, а пароху Владиславу Храниловићу, у знак захвалности, парохијани су 1923.године поставили спомен плочу.

Свештеници који су били на служби у Сремској Митровици су: Максимилијан Рељић (1886-1902), Владислав Храниловић (1902-1923), Владимир Сегеди (1923-1930), Илија Гарапић (1930-1936), Илија Ванчик (1936-1949), Мирон Хирјовати (1949-1973), Стефан Питка (1973-2003), Михајло Режак (2003-2008), Зиновиј Вовк (2008-2012), а садашњи свештеник је о.Владислав Варга.

Поред цркве је црквени дом, који су заједно саградили Русини и Украјинци који су досељени после Другог светског рата из Босне и Хрватске.

Данас су у Сремској Митровици Русини припадници све три конфесије. Постоје православни, гркокатолици, римокатолици, а у свету их има евангелиста, назарена и будиста.

На крају, вера је ствар интиме сваког човека.

Владимир Балашћак

*реализацију пројекта „Руснаци зоз Войводини“ помогло Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar